ILMAINEN TOIMITUS KAIKKIIN TILAUKSIIN!

Search Site

Kullan ja hopean leimat

Pitoisuusleima

Jalometallipitoisuus ilmaistaan yleensä tuhannesosissa, eli 585-leimatussa korussa on 585/1000 (58,5%) puhdasta kultaa. Karaatti on yleisesti käytetty vanha termi kullan pitoisuudelle. Karaatti tarkoittaa yhtä kahdeskymmensneljäsosaa (1/24) painosta. Jos esine on 18 karaatin kultaa, niin silloin kullan osuus on 18/24 eli tuhannesosissa ilmaistuna 750. Kullan leimat auttavat selvittämään kuinka paljon esineessä on puhdasta 24k kultaa. Pöytähopean ja korujen merkinnät ovat samat. Eli jos hopean pitoisuus on 925, niin se tarkoittaa että esineen painosta hopeaa on 92,5 prosenttia. Suomessa leimattujen esineiden pitoisuusluvun ympärillä oleva muoto kertoo esineessä käytetystä jalometallista. Kullan merkki (kultaleima) on soikea, hopean leima suorakaide, platinan leima vinoneliö ja palladiumin symmetrinen nelikulmio.

Kullan pitoisuus 585

Kullan leimat: Suomessa yleisemmät kultapitoisuudet ovat 585 (14 karaattia) ja 750 (18 karaattia). Loppuosa korusta on seosmetalleja, yleensä hopeaa ja kuparia. Leima pyritään piilottamaan melko huomaamattomaan paikkaan. Ulkomailta ostetuissa kultakoruista voi pitoisuusleima puuttua kokonaan tai sitten kultapitoisuus on merkitty karaattimerkinnän lyhenteellä, esimerkiksi 14k tai 18k. Kullan värisessä korussa voi olla hopealeimoista tutut pitoisuudet, kuten 925 tai 830. Esine ei ole silloin kultaa, vaan kyseessä on kullattu hopeaesine. Kullan leimat pysyvät samoina oli kyseessä sitten kelta- tai valkokulta.

Hopean pitoisuus leima 925

Hopean leimat: Hopean pitoisuus ilmoitetaan tuhannesosissa. Esimerkiksi esine jonka hopeapitoisuus on 925 tuhannesosaa tarkoittaa, että 92,5% seoksesta on puhdasta hopeaa. Leima on yleensä piilotettu melko huomaamattomaan paikkaan. Suomessa pitoisuusleima on aina 3-numeroinen luku. Ulkomailta ostettu hopeaesine voi olla merkitty pelkällä sterling tekstillä. Sterling-hopean pitoisuus on 925. Suomessa tyypillisin hopeapitoisuus uusille koruille on 925. Vanhemmassa kotimaisessa hopeassa pitoisuus oli tyypillisesti 813 ja 830.


 

Kalevala Koru nimileimaNimileima

Nimileima kertoo kuka esineen on valmistanut. Kuvassa on eri versioita Kalevala Korun nimileimasta. Nykyään nimileimat muodostuvat kolmen kirjaimen yhdistelmästä, esimerkiksi Caratian nimileima on CAR. Jos yritys on ehtinyt rekisteröidän ns. kuvioleiman ennen sääntömuutosta, niin yritys saa edelleen käyttää kuvioleimaa myös uusien korujen tuotannossa.

Caratia.fi verkkokaupassa on myynnissä paljon vintage koruja. Tärkeimmille kotimaisille design-korujen valmistajille olemme tehneet omat sivut, josta löytyy nimileiman lisäksi kuvia myynnissä olevista koruista.

Kalevala Koru - Lapponia - Kultasepät Salovaara - Kupittaan Kulta - Turun Hopea - Erik Granit - Sirokoru - Valo-Koru - Kaunis Koru

Design-leima: Design-leima yksilöi tuotteen suunnittelijan. Designleimassa on yleensä suunnittelijan tai tekijän nimikirjaimet tai koko nimi. Leima sijaitsee usein leimasarjan lopussa. Kaikki suunnittelijat eivät kuitenkaan signeeraneet koruja, esim. Elis Kauppi joka toimi Kupittaan Kullan taiteellisena johtajana ja suunnittelijana.


 

Tarkastusleima Suomi

Tarkastusleima

Helpoin tapa tunnistaa esineen kotimaa on tarkastuleiman avulla. Jalometallin aitoudesta kertova tarkastusleima on tärkeä elementti jalometallikaupassa. Suomalainen tarkastusleima on sydämen muotoinen kruunuleima. Kruunuleima avulla voi olla varma, että TUKESin hyväksymä tarkastuslaitos on tutkinut tuotteen. Ruotsin leima on "kissan tassu" jonka sisällä on kolme kruunua.


 

Paikkakuntaleima TurkuPaikkakuntaleima

Paikkakuntaleimoista on olemassa eri versioita, riippuen esineen valmistumisvuodesta. Kuvassa Turun leima joka on tyylitelty Å-kirjain. Helsingin paikkakuntaleima muistuttaa Helsingin kaupungin vaakunaa.


 

Vuosileima - vuosi 1973Vuosileima

Vuosileiman kirjaimen ja numeron yhdistelmästä saa selville esineen valmistumisvuoden. Kuvassa oleva leima on vuodelta 1973. Lisätietoja vuosileimoista löydät täältä. Kullasta, platinasta ja palladiumista valmistetuissa kotimaisissa koruissa on yleensä vuosileima.


Back to top